Als je “op leeftijd” bent of, dat klinkt nét wat leuker, een hippe senior, loopt het aanvragen van een hypotheek net iets anders. De WoonClub zet alles, met input van Funda, voor je op een rij. Op naar een onbezorgde “oude” dag! 😉

Een hypotheek sluit je meestal af voor dertig jaar, maar hoe zit dat als je al wat ouder bent of met pensioen gaat? Ook dan kun je gewoon een huis kopen, maar er zijn wel een paar beperkingen waar je rekening mee moet houden. Ga je binnen tien jaren met pensioen of ben je al met pensioen? Het afsluiten van een hypotheek is dan nog gewoon mogelijk, maar met een aandachtspunt. Vanaf tien jaar vóór je pensioendatum houden hypotheekverstrekkers namelijk rekening met de hoogte van je pensioeninkomen. Dit hoeft geen probleem te zijn.

Wat maakt een hypotheek aanvragen op latere leeftijd anders?
Het belangrijkste verschil heeft te maken met je inkomen. Anders dan bij jongere aanvragers zal een hypotheekverstrekker specifiek om inzicht in jouw pensioeninkomen vragen. Verder is het aanvraagproces hetzelfde. In principe geldt ook voor senioren een maximale looptijd van dertig jaar. Maar een kortere looptijd is het overwegen waard, omdat je daarmee de kans verkleint dat je jouw nabestaanden met een grote hypotheekschuld opzadelt na jouw overlijden.

Zijn er andere voorwaarden of regels van toepassing?
Nee, er gelden geen andere voorwaarden en regels voor senioren die een hypotheek afsluiten. Uiteraard houdt de hypotheekadviseur wel rekening met jouw leeftijd en toekomstige situatie. De maandlasten moeten betaalbaar blijven, ook voor de achterblijvers mocht je komen te overlijden. Maar dat is ook als je jonger bent een belangrijke vraag bij het kopen van een huis, of bij het afsluiten van een extra hypotheek voor bijvoorbeeld een verbouwing.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek?
Banken stellen op basis van je leeftijd een maximaal hypotheekbedrag vast. Bijvoorbeeld: op basis van je inkomen kun je maximaal € 400.000 lenen. Let goed op wat dan je maandlasten worden en of deze na je pensioen nog steeds betaalbaar zijn. Je hypotheekadviseur kan je helpen inschatten wat je pensioeninkomen wordt en of dit hoog genoeg is.

Is het gemakkelijker of juist moeilijker om op latere leeftijd een hypotheek te krijgen?
De vraag of je wel of geen hypotheek kunt krijgen, hangt niet af van je leeftijd. Maar een hypotheek aanvragen op latere leeftijd kan wel lastiger zijn wanneer je pensioeninkomen wordt meegenomen . Dit inkomen is namelijk vrijwel altijd lager dan wat je vóór pensionering verdiende, waardoor ook je maximale hypotheek lager wordt.

Bezit je al een huis? Dan heb je misschien overwaarde die je kunt gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning of het afsluiten van een extra hypotheek. In dat geval is het juist weer makkelijker om een hypotheek te krijgen.

Wat gebeurt er als je tijdens de looptijd van de hypotheek overlijdt?
Als je overlijdt voor de looptijd van je hypotheek is verstreken, erven je nabestaanden niet alleen het huis, maar ook de hypotheek op het huis. Dit hoeft financieel geen probleem te zijn. Het is te overzien als de erfenis een woning ter waarde van € 400.000 bevat met nog een hypotheekschuld van € 100.000. Spreek wel met je adviseur door wat de financiële gevolgen zijn voor je nabestaanden.

De WoonClub helpt!
We kunnen het ons best voorstellen dat je toch nog met vragen zit. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, we komen graag bij je langs.

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod