De voordelen van een grondwarmtepomp
Op verjaardagen en andere bijeenkomsten komt het meestal wel voorbij: de hoge energiekosten. Iedereen heeft ermee te maken. En we zijn het met elkaar eens dat het leven wel heel duur wordt. Ook komen er veel oplossingen voorbij die, in ieder geval op lange termijn, die kosten omlaag moeten brengen. Je hebt vast wel eens van een warmtepomp gehoord. Maar weet je dat er ook een grondwarmtepomp bestaat?
Daarbij maak je heel slim gebruik van de grond als warmtebron. VT Wonen schreef er een interessant artikel over. Bron: VT Wonen
Bij het verduurzamen van je huis is een warmtepomp een logische stap richting een gasloos bestaan. Een warmtepomp verwarmt het water dat door de leidingen en radiatoren stroomt, door warmte aan de lucht, het grondwater of de bodem te onttrekken. Hierdoor is een cv-installatie niet meer nodig. In het geval van de bodemwarmtepomp wordt de grond als warmtebron gebruikt. Hiervoor worden op tientallen meters ongeveer 100 meter lange kunststof buizen – ook wel lussen genoemd – in de bodem geboord. Die buizen hebben een doorsnede van 13 centimeter en hierin wordt vloeistof rondgepompt die warmte uit de bodem kan opnemen. Zo werken de buizen als warmtewisselaar. Het aantal lussen is afhankelijk van de grootte van de woning.
De bodem als warmtebron
De bodem is een ideale warmtebron omdat de temperatuur onder de grond het hele jaar nauwelijks schommelt. De grondtemperatuur ligt tussen de 10 en 12 graden Celsius en dat is ideaal om een huis in de winter behaaglijk te maken en in de zomer te koelen. Dit verwarmen kost de bodemwarmtepomp bovendien minder energie dan een warmtepomp met buitenunit die warmte uit de lucht haalt: in de winter is de buitentemperatuur veel lager dan de temperatuur van de bodembron.
De aanleg van de bodemwarmtepomp
Een bodemwarmtepomp bestaat uit een binnenunit die meestal op dezelfde plek komt te staan als waar eerst de cv-installatie stond. Hij heeft een flink formaat, denk maar aan een grote koelkast met vriesvak. Dit komt voornamelijk door het grote voorraadvat waarin het warme water wordt bewaard.
Buiten worden zoals gezegd buizen onder de grond aangelegd. De hoeveelheid hiervan is afhankelijk van de grootte van de woning, maar ook van de mate van isolatie. Bij de keuze van de bodemwarmtepomp zul je rekening moeten houden met speciale graafmachines die de grondwerkzaamheden uitvoeren. Heb je een kleine tuin of alleen toegang tot de buitenruimte via je huis, dan wordt het waarschijnlijk een lastig verhaal. Je kunt eventueel de gemeente of buren vragen of je tijdelijk even gebruik mag maken van hun ‘grondgebied’.
Voor een bodemwarmtepomp heb je geen vergunning nodig, maar je hebt wel een meldingsplicht bij de gemeente waarin je woont.