Nieuws

Als starter op de woningmarkt kom je voor flinke uitdagingen te staan. Woningprijzen zijn in de afgelopen jaren enorm gestegen en het tekort aan koopwoningen is onverminderd groot. Toch is er ook voor jou een kans op de woningmarkt! De WoonClub deelt graag een aantal tips met jou die nét het verschil kunnen maken bij de aankoop van jouw eerste woning.

Inkoppertjes
Twee tips zijn erg voor de hand liggend, maar ook direct het meest effectief. De belangrijkste tip: zorg voor een hoger inkomen. De tweede tip: bouw spaargeld op. Als je een deel van de koopsom met spaargeld kan betalen, worden jouw kansen op de woningmarkt een stuk groter.

Voorkom geregistreerde schulden bij het BKR
Schulden worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Voorkom het opbouwen van schulden, want ze hebben een groot negatief effect op wat je maximaal aan hypotheek kunt lenen op je inkomen. Een schuld van €10.000 kan zorgen voor een €40.000 lagere maximale hypotheek. Sta ook stil bij wat schulden zijn. Een persoonlijke lening staat geregistreerd, maar bijvoorbeeld ook een creditcard en roodstand op je betaalrekening. Zelfs als je de creditcard nooit gebruikt of nooit rood staat op je betaalrekening. Ook een telefoon op afbetaling (vanaf €250) in jouw abonnement en het kiezen voor een auto via private lease zal voor een BKR registratie zorgen.

Familiehypotheek
Zijn jouw ouders bereid om jou op weg te helpen met een geldbedrag? Dit hoeft niet in de vorm van een schenking. Jullie kunnen ook een zogenaamde familiehypotheek afsluiten. Schenken is vaak lastig in gezinne met meerdere kinderen. Met een familiehypotheek lenen de ouders aan hun kind. De ouders hebben ook nog als voordeel dat ze een hoge rentevergoeding kunnen krijgen over het uitgeleende bedrag. Laat je vooraf wel goed informeren over de familiehypotheek. Er gelden namelijk strikte eisen.

Ga voor een onafhankelijk advies
Voor het afsluiten van een hypotheek gaat je eerste gedachte mogelijk uit naar de bank waar ook je betaalrekening loopt. Dat is een mogelijkheid, maar kiezen voor een onafhankelijk adviseur heeft een groot voordeel. Banken kunnen vaak alleen maar hypotheken van de betreffende bank zelf aanbieden. Het is de vraag of deze bank een gunstige rente, voorwaarden en acceptatiebeleid heeft. De onafhankelijk adviseur kan meerdere geldverstrekkers met elkaar vergelijken en jou adviseren bij de meest passende hypotheek(vorm) voor jouw persoonlijke en financiële situatie.

Verruim je zoekgebied
Het liefst koop je een woning in de plaats en de buurt van jouw voorkeur. Als er weinig aanbod is of de woningen zijn te duur, kun je jouw wensen iets bijstellen. Misschien is het nu niet reëel om meteen een vrijstaande woning te willen kopen, maar past een ander type woning jou beter. Of kun je tóch eens kijken in plaatsen in de buurt.

Koop een woning gericht op de toekomst
Een woning kopen is een investering voor de langere termijn. Je koopt een woning om een langere tijd in te wonen, anders kan je beter een woning huren. Houd er ook rekening mee dat de prijzen kunnen zakken in de toekomst. In een dalende markt heb je niet altijd de mogelijkheid om de woning zonder restschuld te verkopen. Restschuld ontstaat wanneer de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde. Koop daarom een huis waar je langere tijd kunt blijven wonen. Kies bijvoorbeeld niet voor een appartement met één slaapkamer als er een kinderwens is.

Neem deze tips mee in jouw koopplannen. Kijk ook gelijk of je in aanmerking komt voor een starterslening en vergeet zeker de mogelijkheden en het vangnet van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet. Kun je wel wat hulp gebruiken bij de zoektocht naar en aankoop van je eerste eigen woning? De WoonClub staat je natuurlijk bij. Informeer naar de mogelijkheden.

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod