Je woning verkopen bij echtscheiding

Door een echtscheiding is het verkopen van de gezamenlijke woning vaak onvermijdelijk. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste omdat het huis waarschijnlijk gekocht is op het inkomen van beide partners. Ten tweede zit er mogelijk een overwaarde in, waar jullie allebei recht op hebben.

Wanneer een koppel samen een huis koopt, dan is de meest logische eigendomsverhouding dat ieder 50% van het huis bezit. Hierdoor zijn jullie allebei ook voor 50% eigenaar van de hypotheek op het huis. Bij een scheiding wil je niet meer samen in het huis wonen. Eén van jullie kan het huis op eigen naam krijgen of het huis wordt verkocht.

Verkopen of blijven wonen?

Een huis dat gekocht is op twee inkomens, is vaak niet betaalbaar voor één van jullie. Als één van beide er wel van overtuigd is dat de hypotheeklasten betaalbaar zijn, dan moet de bank ook nog bereid zijn om het risico te lopen. Het op één naam zetten van het huis en de hypotheek, wordt nog lastiger doordat de partner nog recht heeft op de helft van de opgebouwde overwaarde. De overnemende partner kan een extra hypotheek op het huis nemen voor het uitkopen van de ex-partner. De extra hypotheek zorgt ook weer voor extra maandlasten. In een voorbeeld leggen wij de situatie uit.

Voorbeeld

Partners kopen gezamenlijk (ieder 50%) een woning voor €300.000 die ze volledig financieren met een hypotheek. Vijf jaar later besluiten ze uit elkaar te gaan. Door aflossingen bedraagt de hypotheek nog €250.000. De huizenprijzen zijn hard gestegen. De verkoopwaarde komt nu uit op €400.000. Een van beide wil het huis op naam en informeert bij de hypotheekadviseur of het uitkopen gaat lukken. Er zijn nu een aantal hindernissen waardoor het op één naam zetten van het huis mogelijk niet lukt, namelijk:

  • Lukt het de overnemende partner om de hypotheeklasten alleen te dragen?
  • De partner heeft recht op de helft van de overwaarde (€400.000 – €250.000 = €150.000 / 2 = €75.000). Is dit geld niet beschikbaar? Dan moet er een extra hypotheek worden afgesloten.
  • Is er eventueel nog alimentatie verschuldigd aan de ex-partner?

Als er geen overwaarde maar een restschuld in het huis zit, ontstaat er een andere situatie. In dat geval moet de vertrekkende partner de partner die het huis op naam krijgt compenseren.

De gezamenlijke woning verkopen

Bij verkoop hebben beide partners recht op de helft van de opbrengst. Ook draagt ieder de helft van de verkoopkosten. De partners moeten overeenstemming bereiken over het wel of niet verkopen, maar vaak is verkoop de enige optie. Na verkoop kan je de uitgekeerde overwaarde gebruiken voor het kopen van een ander huis. Is de verkoopopbrengst lager is dan de schulden en de kosten? Dan houden de partners er een schuld aan over. Met een NHG-hypotheek is er eventueel nog een oplossing. De schulden zijn onder voorwaarden kwijt te schelden.

Meer weten?

Duizelt het je na het lezen van bovenstaande tekst? Geen paniek! De WoonClub helpt je bij elke stap van het verkooptraject. Neem gerust contact met ons op, we komen vrijblijvend bij je langs om te bespreken wat we in jouw specifieke situatie voor je kunnen betekenen.

Onze tips

Voor een vlotte verkoop.

Woningen worden tot in de kleinste details met elkaar vergeleken tegenwoordig, zorg er daarom voor dat je woning schoon en opgeruimd is.

Goede foto’s van jouw woning bevorderen de verkoop van de woning, plan de fotografie daarom op een mooie dag. Je verkoopt niet alleen je woning maar ook de sfeer.